С парад на знамена, униформи и въоръжение от освобождението до Втората световна война, издигане на националния трибагреник и полагане на цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето, в Благоевград започнаха тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство, предаде БГНЕС.

Каракачанов парад

Гост на тържествата беше министърът на отбраната Красимир Каракачанов, в церемонията по издигане на националния трибагреник участва представителна военна част.

“5 октомври е дата, която бе изстрадана и платена с кръвта на населението на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите на министър Каракачанов, тази дата и тази победа е била подпечатана и със силата на българската армия – онзи инструмент, без който българската държава нямаше да съществува през последните 1400 години. „Затова днес, 107 по-късно сме длъжни да уважим тези хора, да дадем своята признателност, но и да не забравяме, че една не малка част от Македония продължава да е под една власт, която отрича характера, съзнанието, историята на собствения си народ. Нещо, което ние като българи не може и няма да позволим. Днес, ние отбелязваме освобождението на Пиринска Македония, но обеден съм, че много хора в Република Северна Македония също празнуват, може би мислейки си, какво би станало преди 107 години ако нещата се бяха развили по друг начин“, каза още министър Каракачанов.

Благоевград.Downtown-1024x768

В представянето на униформите, въоръжението и знамената участваха клубове „Традиция“ от Благоевград, Троян, Панагюрище, Клисура, Велинград, Копривщица, Трявна, Мирково, Перник, Плевен, Сливница, София и Ст. Загора, както и Сдруженията „Миненосец Дръзки“-Варна и „Хайдути“-Симитли.

На 5 октомври 1912 г. части на Седма Рилска дивизия освобождават Горна Джумая, победоносният им поход продължава до пълното освобождение на Пиринска Македония и присъединяването й към майка България.

Празничната програма днес започна с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя бе отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Македоно-одринското опълчение на площад „Мите Марков“. Началото на втората част от празничната програма ще бъде поставено с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“.


Share Follow

Leave A Reply