Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност. Причината е, че обещаните 50 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на медицинския персонал се стопиха до 6 млн. лв. След серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Идеята е възнагражденията на медицинските сестри да достигне 950 лв. Средствата обаче така и не стигат до болниците, съобщава БТВ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Причината е, че месец, след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена повече от осем пъти. От Българския лекарски съюз твърдят, че не знаят за редакцията. Въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът Бойко Борисов продължава да твърди, че парите са дадени.

Заседанието на Надзора на здравната каса, на което се взема решение за увеличение на цените на клинични пътеки и освобождаване на 50 млн. лв. от резерва, е на 27 май.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вчера в Министерски съвет имаше извънредна среща заради скандала с парите. Здравният министър Кирил Ананиев беше категоричен, че не е направил грешка и че оставка няма да подаде.

„Чувстваме се още по-бедни и излъгани. Излъгаха не само нашите надежди и очаквания, но и на нашите семейства. Ние работим, за да изхранваме нашите семейства”, коментира медицинската сестра Надежда Маргинова и показа фиша с нейното възнаграждение.

Лекари протест

През миналия месец жената е получила 100 лв. увеличение на заплата си – така нетното ѝ възнаграждение е достигнало 703 лв., а има 14 години стаж.

Медицинските сестри от Сливен заявиха, че им се налага да работят на още едно място, за да се издържат. Те остават в стачна готовност до края на октомври, след което има вероятност да преминат към ефективни протести.


Share Follow

Leave A Reply