Зам.-председателят на ВМРО и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки се обяви за закриване на над стоте неправителствени организации, които застанаха зад Българския хелзинкски комитет (БХК). “Обадиха се още организации – стотина, аз мисля, че и те трябва да бъдат закрити”, заяви Джамбазки в сутрешния блок на БНТ.

Припомняме, че преди дни ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет “заради недопустима намеса в съдебната система на България”.

снимка: Български хелзинкски комитет

снимка: Български хелзинкски комитет

Джамбазки посочи, че над 70 български и още над 40 чуждестранни и международни организации се обявиха в подкрепа на правозащитниците.  По думите му сред тях са били и организации като “Хюмън райтс уоч” и “Амнести интернешънъл”, която изтъкна, че има “безпрецедентен опит от страна на властта да бъдат заглушени независимите и критични гласове в България”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Джамбазки изрази и позиция за освобождаването на Джок Полфрийман, като се посочи, че той трябва да излежи пълната си присъда. „Съдията, когато е в тога, трябва да е абсолютно независим. Безобразие е този съдия да взима решение на политическа основа, мотивирани от анти-Българския Хелзинкски комитет. Не може всеки да размахва нож на улицата. Този човек щял да прави антифашистки поход по света. Само аз ли виждам грешката в това, че анти-Българският Хелзинкски комитет номинира съдията и убиеца за човек на годината”, запита още той. „Това освобождаване трябва да бъде преразгледано”, изтъкна Джамбазки.

Ангел Джамбазки

Относно кандидатурата му за кмет на София Ангел Джамбазки подчерта, че ако бъде избран за кмет на столицата вече няма да бъде евродепутат. „Първото нещо, което бих променил в София, са реда и сигурността. В града има безобразие в паркирането и в циганските катуни и квартали. Където има плочка, трябва да има лампа, а където е лампата – трябва да има камера. Глобата дисциплинира водачите. Когато сте направили един парк и някой отиде да ги чупи – на камерите това ще се види и ще се наложи глоби. Що се отнася до гетата, решението е едно – багери. Трябва да се премахнат незаконните постройки, да се изведат животните оттам, защото хората, които живеят около тях казват, че е ужас. Тези хора са свободни да си намерят работа и да си наемат жилища”, подчерта Джамбазки.

сидеров

Той коментира и поведението на лидера на “Атака” Волен Сидеров в студиото на “Референдум” преди седмица, като посочи, че личните нападки ще се решат в съда.  “Този човек ще бъде осъден за пореден път, което няма да го спре. Виждате един залез, политически упадък, от една страна, от друга страна, има възраждане на ВМРО. Това предизвиква ревност”, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply