“Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе децата”, каза премиерът Бойко Борисов пред бТВ по повод паниката в Сливен и Карнобат, където родители изведоха децата си от училищата от страх да не бъдат взети от социалните служби. „Обръщам се към нашите сънародници и питам: какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани? Единственото, което го има и в закона, е, че ако хванат родител, който изнасилва детето си, защото още когато бях главен секретар, имаше кампания за домашното насилие, ако го пребива като куче, дори кучетата, когато някой ги тормози или домашните животни, ние всички се вдигаме да ги защитим, и сега го има от закона“, добави Борисов.

деца, детска градина

По думите му няма нито такава стратегия, нито решение или план. „Сезирахме прокуратурата. Разпоредих се на ДАНС и на МВР, защото вече става сериозно. Просто лъжат хората. Заговори се, че бъде приета Стратегия за закрила на детето, по принцип децата имат нужда от закрила, особено в такива проблемни семейства. Стотици хиляди примери има за изнасилени и системно пребивани в семействата си деца и ние като общество да не смеем да го защитим това дете, защото някой минава и казва: “Държавата ще ви вземе детето“, посочи още Борисов. По думите му слухът се е завъртял заради предстоящите избори.

снимка: Digital Trends

снимка: Digital Trends

„Повече от 50 000 деца вкарахме в класните стаи миналата година, които не са стъпвали в училище, това е един от големите ни успехи. Нашата стратегия е да ги квалифицираме, да ги научим да работят, да учат, за да могат да се издържат“, коментира Бойко Борисов.

“В евроизборите видях краха в очите на хората. “Апартаментгейт” ни разби, тежко, репутационно ни удари. Колко министри, зам.-министри отстраних. Само и само хората да са убедени и да повярват, че това е било случайно и не е стил. Победата показа, че хората повярваха и одобриха този начин на действие”, допълни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Обликът на една партия не се гради от един или няколко човека. След двете интервюта, които даде Цветанов, не ми липсва. Защото изговори глупости, които не му правят чест. Дано новият му проект е успешен като на Слави Трифонов. Но не очаквах Цветанов толкова бързо да излезе и да говори срещу партията и колегите си”, коментира премиерът.

снимка: ГЕРБ

снимка: ГЕРБ

По думите му битката за местните избори в момента е в смесените райони и тя е между ГЕРБ и ДПС. “Защото битка в София няма. Ако Фандъкова загуби местните избори, това ще се пише на софиянци. Защото тя има много опит. Тези, които са се заявили сега, може да погледнете в биографиите им какво са работили”, каза още Бойко Борисов.

Мая Манолова

“А битката в София е завършила, преди да е започнала. Г-жа Манолова няма група. Аз, когато станах за първи път кмет, бях без общински съветници. Тогава бях толкова силен, че не смееха да се противят. Как ще работи кметът, ако е г-жа Манолова”, попита той. “Не предопределям резултата, нито съм врачка. Но само си представете, ако е така. Най-голямата група ще е на ГЕРБ, как ще си направи бюджета. А такива глупости и обиди хвърля към мен, че си мисли, че ще каже: “Било каквото било, дай да си работим пак заедно”. БСП са като кукувици сега, търсят да снесат едно яйчице. Може ли да си партия и да нямаш кандидат за София”, попита Борисов. “Чувахме се с Манолова много често, но когато каза, че държавата я репресирала.. как ще те репресира държавата, ти идваше в Министерския съвет по-често отколкото в своя кабинет. Кажете глупост, обида, но бъдете поне малко по праведни”, коментира премиерът.

снимка: "Няма такава държава"

снимка: “Няма такава държава”

На въпрос как ще коментира името на новия политически проект на Слави Трифонов – “Няма така държава”, Бойко Борисов лаконично заяви, че човешката глупост е безкрайна. “Всеки може да си кръсти партията, както иска. Всяка вечер, в най-гледаното време да си промотираш партията. Години наред да седиш и да си говориш от свое име. Има ли друг да му е позволена тази безплатна реклама на партията му години наред? И накрая излизаш и казваш: “Няма такава държава”, смята Борисов. Премиерът каза още, че един път е разговарял по телефона с водещия, но е доволен, че е учредил партията си, защото “сега нещата са честни”.

снимка: "Няма такава държава"

снимка: “Няма такава държава”

“Той е умен човек, много умен. И вижда откъде идва крахът на политиците. Дори най-обичаните, най-харесваните започват да губят доверие. Защото, когато започнеш да показваш хората, с които ще управляваш, изведнъж ореолът ще изчезне или поне силно ще бъде надупчен, както и моят”, уточни Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Премиерът заяви, че бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе назначен за консул във Валенсия, е умен човек и работи добре, а взаимоотношенията им са като на работодател и служител. “Казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не си събори терасата, ще го отзова. Много работа е свършил, много врагове си е създал, но не мога да търпя да ми задават още този въпрос. Да си бута терасата и да работим пак”, допълни Борисов. По думите му срещу Георгиев е имало заплахи и затова е имал охрана.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“За здравеопазване са дадени 2 634 367 лв., когато започнахме да управляваме през 2009 г., през 2019 г. са 5 млрд. на година”, каза премиерът. „Никога не съм подвеждал медицинските сестри, че ще им увелича заплатите, с огромно уважение се отнасям към тях“, добави Борисов. Премиерът обясни, че в бюджета за следващата година са предвидени с над 300 млн. лв. повече. По думите му пари има за прослужено време, за трудов стаж и за извънреден труд. „Задавам въпроса защо толкова много години не са направени заплатите така, както искаме, защо за толкова много години няколко пъти фалираха държавата. И сега, когато всички увеличения на доходи и на заплати са нагоре, точно тогава всички искат да протестират, защото виждат, че ние събираме парите. Работим по-добре и имаме парите“, посочи още Борисов.

снимка: medicalnews.bg

снимка: medicalnews.bg

Той коментира, че през април тази година са отпуснати 50 млн. лв. за по-високи цени на клиничните пътеки пред НЗОК. „Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за този сектор, това е безспорен факт. Как се разпределят вътре в сектора, не само министерството, не само касата, но и главните лекари също трябва да си направят своето вътрешно преразпределение“, допълни премиерът. „Два пъти повече пари са се отпуснали за здравеопазване. Колко болници трябваше първо да се ремонтират, помните ли какви бяха линейките и какви са сега, помните ли каква беше апаратурата в болниците и сега няма болница без най-съвременна апаратура. Огромни неща сме свършили, за да бъдат удовлетворени, така както полицаите, така както военните, така както в много други сектори“, добави още Борисов.

снимка: www.ox.ac.uk

снимка: www.ox.ac.uk

„200 млн. лв. ще бъдат преразпределени, че да получават повече заплати. Не може да отиват Х милиона в една болница, докторът да получава 36 000 или 50 000 лв. заплата, медицинската сестра да получава 1000. Трябва Министерството на здравеопазването така да направи лимитирането, че Х% да отидат за медицински работници“, посочи още Бойко Борисов.


Share Follow

Leave A Reply