Кандидати за кмет на София настояват Централната минерална баня да си остане баня. Това стана ясно по време на кръгла маса за бъдещата съдба на Централна минерална баня в Чешкия културен център. На срешата присъстваха трима от кандидатите за кмет на София: независимия кандидат Мая Манолова, която е подкрепена от БСП и други партии, Борис Бонев от гражданска организация “Спаси София” и Борислав Игнатов от “Демократична България”. На срещата са били поканили Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, но те не присъстваха.

снимка: Дневник

снимка: Дневник

“Централната минерална баня да си остане баня. Престъпно е да не се използва минералната вода”, заяви Мая Манолова.

Манолова

“Който и да е кметът, столичани няма да позволят банята да бъде музей. И като гражданин, и като омбудсман подкрепих каузата на “Терминално-нормално”, които днес организираха дебат за бъдещето на Централната баня – тя да остане такава. Жалко е, че за пореден път г-жа Фандъков не се появи на дебат за толкова важен обект за столичани. Решението е, незабавно, в следващата бюджетна година трябва да се предвидят средства за предпроектно проучване. Решението трябва да се вземе при пълна прозрачност и с участието на гражданите”, посочва Манолова. По думите ѝ Централната минерална баня е храм на водата в София и топлото сърце на столицата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според Борис Бонев столицата на Унгария Будапеща печелила 40 милиона лева годишно от минералните си бани, а София хвърля тези пари в канала. По думите му посещаемостта на музея е около 80 – 100 души на ден, а в Хасковски минерални бани посещаемостта е 400 души на ден.
“Това е от глупост. Столичната община доказа, че като вземе грешно решение, не смее да си признае и да се поправи”, каза Бонев. Той подчерта, че не приема оправданията на сегашното общинско ръководство за липсата на инвеститорски интерес към Централната баня. “Общинарите стоят в царските си тронове и чакат инвеститорите да дойдат и да им се молят”, каза той.
“От този манталитет на ГЕРБ – да чакаш някой да свърши работата, а ти само да печелиш, загуби София”, изтъкна още Бонев. “Поемам ангажимент Централната баня да се възстанови, а София да се позиционира като СПА столица на Европа”, обеща той.

Борислав Игнатов, снимка: gradat.bg

Борислав Игнатов, снимка: gradat.bg

И според Борислав Игнатов банята трябва да си остане баня, защото в нея вижда ресурс. Неговата идея е тя да бъде и топлоцентрала, като отточните води след СПА процедурите да се вкарват в топлообменници. “В тях ще се отнема топлото от водата и ще се ползва за отопление на много съседни сгради. Една от тях е общинското направление “Архитектура и градоустройство””,  каза Игнатов. Според него и другите минерални бани в София трябва да бъдат и топлоцентрали, като по този начин ще се самоиздържат. Според архитектът интериорът на банята не е подходящ за сегашните изложбени зали там.

Игнатов посочи още, че в програмата на Йорданка Фандъкова няма ангажимент и не се разбира тя каква позиция заема за бъдещето на сградата.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

На срещата присъстваха още Милка Христова, общински съветник от БСП, Мартин Заимов, бивш подуправител на Българската народна банка и бивш общински съветник, Тодор Кръстев, експерт на ЮНЕСКО и почетен член на Международния съвет за паметниците на културата, хидрогеолози от Българската асоциация по подземни води, представители на “Визия за София”, на Камарата на минералните води, на Асоциацията на екскурзоводите в България, на инициатива за културен квартал “КвАртал”, представители на инициативния граждански комитет “Термално-нормално”, които са организатори на събитието и др.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

Припомняме, че сградата на Централната баня започва да се строи през 1888 г. с два международни заема от 50 милиона лева. През 1986 г. е затворена, с цел да бъде ремонтирана когато се намерят пари за това. Оттогава тя не работи, като южното ѝ крило бе преустроено в Регионален исторически музей на София през 2015 г. със 7 милиона лева, повечето осигурени по европрограма.

 


Share Follow

Leave A Reply