НАТО не е получило предложения от Русия за създаване на организация за опазване на сигурността в Персийския залив, като алиансът счита съществуващите механизми за сътрудничество с редица държави в региона за достатъчни, предава ТАCC, като се позовава на пресслужбата на НАТО.
Тя коментира идеята, която руският президент Владимир Путин предложи по-рано да се създаде международна организация за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, която би гарантирала стабилност в региона.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ние не сме получавали такива предложения от Русия“, заявиха от централата на алианса и подчертаха, че НАТО „поддържа дългосрочни партньорства, политически диалог и практическо сътрудничество“ с редица държави в региона.
“НАТО и неговите партньори в рамките на Истанбулската инициатива за сътрудничество са изправени пред подобни предизвикателства и заплахи. Тази инициатива служи като основа за сътрудничество на съюза с Бахрейн, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства“, се казва в съобщението на пресслужбата на НАТО.

снимка: JSTOR Daily

снимка: JSTOR Daily

Истанбулската инициатива за сътрудничество включва Бахрейн, Кувейт, Катар и ОАЕ. Тя не включва Саудитска Арабия и Оман, но те активно си сътрудничат с НАТО извън рамките на тази програма. В същото време ключовата страна в Персийския залив и основният противник на САЩ и Саудитска Арабия в региона, Иран, винаги е била и остава изключена от всякакви инициативи за сътрудничество с НАТО в региона.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Припомняме, че на 3 октомври руският президент Владимир Путин, изказвайки се на пленарно заседание на дискусионния клуб във Валдай, заяви, че Руската федерация предлага да се създаде организация с участието на Русия, Китай, САЩ, държави от ЕС и други страни, които да решават проблемите, свързани със сигурността в Персийския залив.


Share Follow

Leave A Reply