Съкратено съдебно следствие няма да има само при умишлено убийство. Това решиха след едночасови дебати депутатите от парламентарната Правна комисия при гласуване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене, предава БНР. Въпреки че миналата седмица членовете на Правната комисия гласуваха съкратено съдебно следствие да няма и за тежки телесни повреди, днес те запазиха тази възможност. Предложението да няма съкратено следствие само при убийствата направиха от ГЕРБ, като се позоваха на статистиката, която показва, че много малко случаи на тежка телесна повреда са се възползвали от този институт.

снимка: www.lucipost.com

снимка: www.lucipost.com

“Оставаме на позицията си в нашия законопроект, че за тежките телесни повреди и умишленото причиняване на смърт трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Не смятаме, че за това трябва да има изключение, каквото предлагат колегите от ГЕРБ”, каза по-рано днес пред БНР зам.-председателят на Правната комисия Христиан Митев от “Обединени патриоти”. Митев поясни, че ако промените влязат в сила, те ще касаят и незавършени наказателни производства в досъдебна и съдебна фаза на наказателния процес.

снимка: indianfolk.com

снимка: indianfolk.com

Друга промяна, подписана от председателя на Правната комисия Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, предвижда делата, по които ще работи новосъздадената Европейска прокуратура, да се разглеждат от Специализирания наказателен съд.


Share Follow

Leave A Reply