Министерството на търговията на САЩ включва 28 китайски организации в санкционния си списък заради ситуацията с уйгурите, предадоха Ройтерс и ТАСС.

снимка: coppersmith.com

снимка: coppersmith.com

Това са 28 организации, определени от правителството на САЩ като занимаващи се с
дейност, противоречаща на външнополитическите интереси на САЩ. Тези организации са въвлечени в нарушенията на човешките права, които Китай извършва срещу уйгури и други представители на мюсюлманското малцинство, се посочва в документ на ведомството, публикуван в базата на федералния регистър.

снимка: AP

снимка: AP

В черния списък на САЩ попадат група китайски технологични компании, които разработват технологии за лицево разпознаване и други форми на изкуствен интелект. Според Вашингтон технологиите се използват за подтискане на китайското мюсюлманско малцинство, допълва Асошиейтед прес.
китай флаг знаме

Включването в черния списък на практика означава, че на американски фирми се забранява да продават технологии на китайските компании без разрешение от правителството. Сред засегнатите са Хайквижън (Hikvision), световен лидер в технологиите за видео наблюдение, както и известни китайски компании за изкуствен интелект като Сенс тайм (Sense Time) и Мегвий (Megvii). Списъкът включва и няколко агенции на регионални китайски власти. Очаква се официален документ да бъде оповестен по-късно тази седмица.


Share Follow

Leave A Reply