Изпълнителната агенция по лекарствата и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, са блокирали наличните на българския пазар количества от тези лекарствени продукти, това съобщиха от агенцията.

Блокирането се извършва като превантивна мярка по повод започналия от Европейската агенция по лекарствата преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин заради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС.

снимка: Туитър

снимка: Туитър

Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс, а NDMA е класифициран като вероятен канцероген при хора въз основа на изследвания върху животни. Той присъства в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причини вреда при поглъщане в малки количества.

снимка: Медицинска енциклопедия - Аптеки Фрамар

снимка: Медицинска енциклопедия – Аптеки Фрамар

Пациентите не следва да преустановят лечението с ранитидин, без да се консултират с лекаря си, тъй като рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация с него. На пазара има други лекарства с други активни съставки, които имат същите терапевтични показания, припомниха от ИАЛ


Share Follow

Leave A Reply