Операцията „Мирна пролет” е започнала. Това написа в профила си в социалната мрежа “Туитър” турският президент Реджеп Ердоган. Кюрдите съобщиха, че турски бойни самолети нанасят удари по техни позиции. Няколко мощни експлозии разтърсиха сирийския град Рас ал Аин на границата с Турция.

Ердоган

“Операцията започна. Нашата цел е да наложим мир в региона. Нашите военни части започнаха операция “Мирна пролет” срещу терористичните организации заедно със сирийската национална армия. Нашата цел е да унищожим коридора на тероризма, който се опитва да се формира на нашата южна граница и да донесем мир и стабилност в региона”, написа Ердоган.

турция

Припомняме, че Турция изпрати военен конвой, за да засили присъствието си по границата със Сирия след изтеглянето на американските сили от североизточната част на страната. Преди дни Доналд Тръмп защити решението си да изтегли американските военни от Североизточна Сирия, заявявайки, че кюрдите не са изоставени, наричайки ги „специални”. Спорното му решение беше осъдено от редица страни и дори от неговите съпартийци и част от членовете на генералния му щаб.


Share Follow

Leave A Reply