Депутатите отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт. Това се случи, след като Народното събрание прие текст от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. “За” текста гласуваха 92 народни представители, “против” – 62 и “въздържали се” 11, с което той се прие. Първоначалното предложение бе съкратеното производство да отпадне и за причинени умишлено тежки телесни повреди. Между двете четения обаче текстът претърпя промяна и след предложение на ГЕРБ съкратеното съдебно следствие отпадна само за умишлено причиняване на смърт.От левицата заявиха, че не подкрепят текста на ГЕРБ и че обществото очаква справедливи присъди.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От “Обединени патриоти” настояваха текстът да бъде приет в първоначалния му вариант, а именно да не се прилага съкратено производство и при причиняването на тежки телесни повреди. От “Воля” пък подкрепяха предложението на ГЕРБ и Симеон Найденов повдигна въпроса, че няма смисъл от присъда след години, а от бързо правораздаване.

снимка: www.lucipost.com

снимка: www.lucipost.com

Мнението на правосъдния министър Данаил Кирилов беше, че предложението на опозицията за отпадането на съкратеното съдебно следствие е популистко и конюнктурно. Също така защити за пореден път и промените на ГЕРБ в Наказателния кодекс, които също са свързани със съкратеното производство, и настояваше, че те са по-гъвкавият вариант.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Депутатите приеха и спецсъдът да може да разглежда дела от компетентността на Европейската прокуратура. Това решиха народните представители след като приеха текстове от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. „За“ текстовете гласуваха 92 народни представители, „против“ – 46 и „въздържали се“ – 1, с което бяха приети. Приетият текст предвижда на Специализирания наказателен съд да са подсъдни и делата от компетентност от Европейската прокуратура.


Share Follow

Leave A Reply