Стрелба до синагога разтърси източногерманския град Хале. Два души са загинали. Има ранени и един задържан, съобщава БТВ. Няма данни за пострадали българи, съобщи министреството на външните работи. Нападението е извършено по време на Йом Кипур (Денят на изкуплението – голям еврейски празник). Две места са атакувани в Хале – синагогата и дюнерджийница. Нападателите са носили бронежилетки, каски и са били облечени в камуфлажни униформи.

По обяд неизвестен извършител хвърля граната в двора на еврейските гробища и започва да стреля с автомат пред близката синагога, в която е имало около 100 души. Съобщава се поне за две жертви. Любителско видео запечатва един от стрелците. Свидетели описват мъж в камуфлажна униформа, който се прицелва в дюнерджийница.

снимка: Туитър

снимка: Туитър

Следва преследване и още престрелки с полицията в съседни селища.
„Извършителят бяга с автомобил. Полицията успя да засече колата и един от заподозрените е задържан”, казва говорителят на полицията в Хале Ралф Карлщет. Стрелбата се случва само два дни след инцидента в Лимбург, където камион се вряза в спрели на светофар автомобили. В Лайпциг, който е на около 40 км от Хале, също е обявено най-високо ниво на мерки за сигурност.

В града днес се отбелязват 30 години от мирните протести в ГДР и сред официалните гости е президента Щайнмайер. Тази вечер е планирано голямо шествие и бдение на открито. Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в град Хале в Германия, съобщават от МВнР. Посолството ни в Берлин е във връзка с германските власти и при необходимост е готово да окаже съдействие.


Share Follow

Leave A Reply