“Докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предвиждащи отмяна на съкратеното съдебно следствие за умишлено убийство. “Дебатът днес стана твърде експертен и малко объркан, защото объркахме няколко правни института. Изглежда това го разбираме само юристите. За какво става дума? Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае вината, присъдата му се намалява с една трета. След това може да бъде намалена отново, защото той се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван”, обясни Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“БСП предложихме при тежки телесни повреди и убийства или тежки телесни повреди, водещи до смърт, да няма такова съкратено производство при признание. Да има присъда до живот без право на замяна. Смятаме, че това е справедливо. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийства, без другите тежки престъпления. Скъпи българи, ако някой направи с вас следното: причини ви продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, обезобразяване, загуба на единия бъбрек, загуба или осакатяване на крак или ръка, т.е. това са тежките телесни повреди. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разтройство на здравето и отиде и си го признае – според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда с една трета”, допълни тя. “Вадят се следните аргументи – малка била статистиката на извършените такива престъпления”, обясни още Нинова.

снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

„Кога ще имаме правила, кога ще гласуваме реда, по който ще бъдат избрани онези делегирани български прокурори, които ще отговарят за България по линия на Европейска прокуратура и европейска наказателна политика”, каза Нинова във връзка с текста от НПК на Специализирания наказателен съд да са подсъдни и делата от компетентност от Европейската прокуратура. “Бързате да определяте подсъдността, но никак не бързате да внесете яснота кога и как ще избираме тези хора. И не си и помисляйте, тихомълком, без правила, някъде в Министерския съвет да ги решите и изберете без критерии, определяни в Народното събрание, без дебат и без кандидатури”, отбеляза тя.

европейски съд, европейска прокуратура

“Европейската прокуратура е един изключително важен институт за справедливост в Европа, но и в България също, разбира се. Очакваме освен подсъдността в много скоро време да внесете и начина за избиране на европейските прокурори за България“, посочи Нинова. Тя заяви, че БСП има готовност да го направи и ако управляващите не го сторят, ще внесат промени в Закона за съдебната власт.


Share Follow

Leave A Reply