Полската авторка Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке бяха отличени днес с Нобелови награди за литература, предаде Би Би Си. Обявени са двамата победители – един за 2019 г. и един за 2018 г., тъй като миналата година награда не бе връчена заради секс скандал. Токарчук, която през 2018 г. стана лауреат на международната награда “Букър”, получава Нобела за миналата година, а Хандке – за тази. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

снимка: Flickr

снимка: Flickr

Олга Токарчук е родена през 1962 г., пише романи, разкази, новели, есета, стихове. Петер Хандке е роден през 1942 г., пише романи, повести, сценарии. Токарчук е отличена за „въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“. А Хандке получава престижната награда „за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит“. Произведения и на двамата автори са преведени на български език, а Петер Хандке е познат на нашата публика и като съсценарист на филма на Вим Вендерс „Криле на желанието“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Миналата година връчването на Нобеловата награда за литература беше отменено за първи път от 1949 г. Шведската академия, която връчва Нобеловите награди за литература, е с променен състав и въведе промени, след като съпругът на неин член беше уличен в изнасилване и продажба на вътрешна информация за наградите. Тази година наградите определи 10-членно жури, съставено от петима членове на Академията и петима външни експерти. Досега Нобелова награда за литература са получили 100 мъже и едва 15 жени.


Share Follow

Leave A Reply