„Инициирахме промяна, която касае здравословното хранене на децата между 3 и 7 години, с идеята изрично да бъде вписано в наредбата изискването децата да се хранят само с храни по утвърдени БДС стандарти”. Това заяви Марияна Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

снимка: Teri Pengilley

снимка: Teri Pengilley

„Тъй като всички браншове са въвели БДС стандартите, това изискване е заложено и по право в обществените поръчки. Като отпадне това изискване или ако не се включи, както се случва в момента, следва да се даде възможност на всеки един бизнес оператор или фирма да доставя каквито иска храни, откъдето иска”, посочи още тя. „Ние направихме обследване кой доставя хлябовете в училищата и се оказа, че 30% от доставките се извършват от фирми от сивия сектор, които не са регистрирани”, коментира Кукушева.all inclusive, храна

Оказва се обаче, че доставката на млечните продукти са силно контролирани, което дава висока гаранция за тези продукти. „Пари от държавния бюджет, които се плащат на доставчиците на храни в детските градини и училищата, се плащат от всички нас. Общата сума на тези пари, обхващаща всички форми на доставяне на храни, е 1 млрд. лв. годишно”, добави Кукушева.

снимка: economica.net

снимка: economica.net

“Няма здравен експерт, който да каже, че е полезно децата да ядат храни, съставени от подменени основни суровини. Очаквам здравното министерство да изпрати свои представители. Ние имаме проектонаредбата, която чака да бъде одобрена от Министерския съвет”, каза още тя.


Share Follow

Leave A Reply