Броят на бюлетините за общински съветници е 6 900 600, същият е и за бюлетините за кмет за община. Ще бъдат отпечатани и 1 858 100 бюлетини за избор на районни кметове, както и 1 598 500 бюлетини за кметове на кметства. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите кметски избори.

Александър Андреев, снимка: БГНЕС

Александър Андреев, снимка: БГНЕС

Бюлетините ще струват малко над 5 милиона лева, като цената за една е около 30 ст.
Андреев съобщи и че ЦИК вече е одобрила методическите указания за обучения на членовете на секционните избирателни комисии, които ще започнат другата седмица. Взето е решение и да бъдат включени в избирателните списъци между първия и втория тур хората, които ще навършат пълнолетие именно в този период и ще имат право на глас.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На брифинга стана ясно и че като наблюдатели са се регистрирали 7 неправителствени организации с общо 74 упълномощени наблюдатели, като 21 от тях са международни. Към момента са постъпили 31 сигнала и 147 жалби, посочи още Александър Андреев. ЦИК разяснява най-често задаваните въпроси за изборите на 27 октомври

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК даде информация и че има 8 кандидати за общински съветници от държави членки на ЕС, като от тях трима са от Великобритания, двама са от Гърция, и по един от Румъния, Полша и Нидерландия. Те ще участват в изборите на различни места в страната – в Царево, Варна, Велико Търново, Хайредин, Нова Загора, Асеновград, Попово.Европейски-избори-бюлетина-образец

Александър Андреев припомни и че на 12 октомври изтича срокът, в който може да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес, както и заявление за гласуване с подвижна урна. До 16 октомври пък ще бъде публикуван списъкът със заличените лица за изборите.
Андреев уточни, че лидерът на “Атака” е обжалвал решение на ЦИК за недопускането му в друго предаване на БНТ пред Върховния административен съд (ВАС) и сега се очаква неговото решение.


Share Follow

Leave A Reply