Медицинските специализанти излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те са недоволни от промени в правилата за специализация, като основният проблем остава липсата на ефективна политика за задържане на младите хора в България. Недоволството е породено от идеята младите лекари да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

През лятото министерството реши, че ще изплаща субсидия на болници с недостиг на кадри и за дефицитни специалности. Лекарите обаче се задължават след края на обучението си да работят три години в посочени от ведомството лечебни заведения. В противен случай трябва да върнат държавната субсидия. От здравното министерство коментираха, че лекарите не са длъжни да специализират на места, финансирани от държавата, и така не са лишени от правото си на избор. Остава възможността да постъпят в болници, които сами плащат заплатите на специализантите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В случай обаче, че изберат да се обучават на места, финансирани от държавата по клинични специалности, те ще имат задължение след придобиването на специалност да работят за три години на място, в което е установен недостиг на специалисти, гласи наредбата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400. Предложените промени ще засегнат само лекарите, на които им предстои да започнат специализация.


Share Follow

Leave A Reply