Над 500 хиляди домакинства в Калифорния останаха без ток. Причината е, че електрическата компания “Пасифик газ енд илектрик” (PG&A) спря тока заради опасност от възникването на горски пожари. Синоптиците издадоха предупреждение за опасни условия за възникването на пожари заради сухото и ветровито време в голяма част от щата. Според електропреносната компания прогнозата сочи за силни, сухи ветрове. Те късат кабелите на далекопроводите и предизвикват пожари, което можело да се избегне, като се спре токът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Спирането на захранването ще става поетапно и се очаква в петък още около 300 000 домакинства също да останат без електричество. Планирано е захранването в 34 от 58 окръга в централната и северната част на Калифорния да останат на тъмно поне за няколко дни. Властите предупредиха гражданите, че спирането на тока може да продължи и седмица, и призоваха хората да се запасят със свещи, лампи на газ и храни и стоки от първа необходимост.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Пасифик газ енд илектрик” беше подложена на остри критики заради катастрофалните пожари в щата през миналата година. Разследване установи, че искра от скъсан далекопроводен кабел на компанията е причинила така наречения пожар Кемп – най-смъртоносната и разрушителна стихия в историята на Калифорния, която взе 86 жертви и изпепели хиляди постройки.


Share Follow

Leave A Reply