“Важно е в следващия бюджет на Европейския съюз да има достатъчно средства за справяне с киберзаплахите и предизвикателствата на цифровизацията”, заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която участва във форум за киберполитики в София. Сред акцентите в изказването ѝ беше темата за дезинформацията, предава БНР.

снимка: cdt.nd.edu

снимка: cdt.nd.edu

„Обръщам тук внимание на кодекса с добрите практики за борба с дезинформацията. Годината изтече. Предстои доклад до края на годината за това какво “Фейсбук”, “Гугъл”, “Туитър”, “Мозила” и “Майкрософт” са направили. Бяхме казали, че след една година ще направим анализ на това, което те са свършили, и въз основа на него ще направим и бъдещи предложения, които не изключват и законодателни предложения“, коментира Габриел.

Марияна Николова

Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че институциите трябва да си сътрудничат при предотвратяване на киберинциденти. „Все по-голям процент от нашите лични данни се съхраняват в електронен вид в множеството различни бази данни. Този процент ще се увеличава все повече и повече. Нашият приоритет е да защитим тези бази данни по възможно най-добрия начин. Това може да стане възможно, като всички институции работят заедно за повишаване нивото на мрежовата и информационната сигурност“, отбеляза Николова.


Share Follow

Leave A Reply