Специализираният наказателен съд заседава за първи път по делото за продажбата “Царските конюшни”, предава БНТ. Обвинението е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, с които държавата е ощетена с повече от 10 млн. лв.

"Царските конюшни", снимка: Дарик

“Царските конюшни”,
снимка: Дарик

Подсъдим за продажбата е бившият областен управител Веселин Пенев. Пред съда се изправя и лицензираният оценител Юлия Димитрова – Цекова, която е дала невярно заключение. Пенев ще отговаря за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост – за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество. Второто обвинение е за това, че като длъжностно лице Веселин Пенев съзнателно е сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на Българската държава. На Юлия Цекова е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на лицензиран оценител, е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София – частна държавна собственост, възложени й от областния управител на област София.
"Царските конюшни", снимка: Дарик

“Царските конюшни”, снимка: Дарик

Защитата на обвиняемите поиска съкратено съдебно следствие. Делото влиза в съда 3 години след повдигането на обвинението.


Share Follow

Leave A Reply