Децата на България. Дезинформацията в действие

Силата на социалните медии в съвременния свят както може да се използва за по-добрата информираност на обществото, така може и да се използва за по-добрата дезинформираност. Таргет групата на организираната дезинформация в последната седмица се оказа ромската общност в Сливен и Карнобат. В интернет се заражда слух, че социалните служби ще отнемат децата в тези райони. Последва импулсивна реакция на ромските семейства, които нахлуват в редица училища да си прибират децата, “за да не им бъдат отнети”. класна стая, училище

Когато се случват подобни атаки на дезинформация, трябва да си зададем два въпроса: защо точно сега и защо точно там?

Защо точно сега? Намираме се в средата на предизборна кампания за местните избори в страната. Напрегнатата обстановка създава предпоставки за мръсни предизборни номера, които да разклатят и объркат избирателите. Подобна дезинформационна кампания има голям шанс за успех, защото дори да не се стигне до целенасочена манипулация за гласуване за определения кандидат – “спасител от лошата държава крадец на деца”, то има голяма вероятност от объркването гражданите да станат апатични към предстоящия избор и да не отидат да гласуват изобщо. Както сме виждали вече десетки пъти при избори в България, негласуването е услужлив фактор за кандидати и партии с твърди ядра от избиратели.

„Безумно е да се мисли, че държавата може да вземе децата. Обръщам се към нашите сънародници и питам: какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани?” Бойко Борисов по повод паниката в Сливен и Карнобат.

Асеновград, махала, циганиЗащо точно там? Сливен и Карнобат са градове, в които има голяма концентрация на ромски малцинства. Ромските малцинства традиционно се характеризират със слаби нива на образованост, което автоматично ги прави по-уязвима към манипулиране и дезинформация група. Традиционно ромските семейства нямат високо мнение за образованието като необходимост, а както е известно в последните години, техните деца масово се връщат в училищата като част от стратегия на Министерството на образованието. Друга особеност на ромските малцинства, особено при местни избори, е тяхната употреба за спечелване на вота. С една подобна дезинформация, свързана с техните деца, тази група от българското население става още по-лесна за електорална употреба.

Президент в предизборна кампания

Освен дезинформация в Сливен и Карнобат, предизборната седмица ни донесе и една необичайна предизборна подкрепа за кандидата на БСП в Смолян Стефан Сабрутев.

“Днес имах шанса да осъществя важна среща с господин Румен Радев – президентът на Република България”. С това се похвали в профила си във “Фейсбук” Стефан Сабрутев, кандидат-кмет на Смолян от БСП.

Кандидат-кметът на Смолян дори публикува снимки с президента, направени от БСП-Смолян. 7d4263dfba4a5bd3e9df9f720d3b592a

Редно е да си зададем въпроса защо държавният глава, обединителят на нацията, представителят на надпартийната президентска институция, си позволява да прави среща с кандидат за кмет на партия в предизборна кампания? Някой ще каже, че това не е подкрепа, а просто разговор, може би дори от правен аспект няма да се намери нарушение в действията на президента, но какво остава за моралния аспект на действията му?

72685507_130437458356955_7189621893106761728_n

Г-н Радев официално е бил на посещение, в ролята си на главнокомандващ на Въоръжените сили, на 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски в Смолян. В свободното си време очевидно е решил да се срещне с кандидата за кмет на БСП, но защо не е направил същото и с останалите кандидати за кметове на Смолян. Защо не е изслушал и техните визии за бъдещето на града, защо не се е снимал и с тях? Все въпроси, които ще останат без отговор. Все по-ясно се виждат несъответствията между имиджа на “равноотдалечен от всички партии президент” и действията на президента Румен Радев.

Нова отсечка от АМ “Хемус”, а Плевен е все така далеч

Започнатата през 1974 г. АМ “Хемус” е с 9 км по-близо до завършването си. На официална церемония премиер и министри откриха новата отсечка от магистралата между Ябланица и Боаза. Активно се строят и 16,3 km от п.в. „Буховци“ до п.в. “Белокопитово” в източната част на магистралата. Дотук с добрите новини от дългоочакваната магистрала в Северна България, която да я направи равнопоставена на Южна България. yjhsj

Въпреки непрестанните заявки на премиера Бойко Борисов, на министър Петя Аврамова и заместник-министъра Николай Нанков, че АМ “Хемус” вече се строи активно и в участъка от Боаза до Плевен, това съвсем не е така. Справка от сателитни снимки и информация на терен показва, че единствената част, която се строи от тази отсечка, е 2 км обход на село Торос. Това е крайно недостатъчна активност с оглед на дадения старт на строителна дейност в отсечката през лятото.Торос

Липса на добра организация, нови бюрократични спънки или нещо друго, но е факт, че има проблем и строителството не върви с темпото, което премиерът обяви вече неколкократно. Ако строителството продължава по този начин, едва ли ще се изпълни планът АМ “Хемус” да е напълно готова до 2024 г.  Разминаването между думите на премиера и темпото на строителство между Боаза и Плевен ни довежда до въпроса дали г-н Борисов е информиран от неговите министри, че де факто се строят само 2 км за последните 3 месеца. Зимата наближава, а Плевен е все така далеч от АМ “Хемус”.


Share Follow

Leave A Reply