Холандия  и Германия преустановяват износа на оръжия за Турция. Решението е във връзка със започналата тази седмица турска офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия. “Призоваваме останалите държави членки на Европейския съюз да сторят същото”, каза холандският вицепремиер Хуго де Йонге на пресконференция в Хага.

турция, сащ, военни сирия

‘На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия федералното правителство няма да издаде нови разрешителни за всички въоръжения, които биха могли да бъдат използвани от Турция в Сирия”, отбеляза от своя страна външният министър на Германия Хайко Маас. Според него от 2016 г. федералното правителство прилага много ограничителна линия за износ на оръжие за Анкара, особено след турската военна офанзива в северния сирийски регион Африн. Досега спиране на оръжейния износ не е било налагано.

снимка: DPA

снимка: DPA

Доставките за Турция през 2018 г. възлизат на 242,8 милиона евро, почти една трета от целия износ на германско оръжие (770,8 милиона евро). През първите четири месеца на тази година Анкара получи бойни оръжия за 184,1 милиона евро от Германия. Както и през предходната година, страната партньор от НАТО се нарежда като №1 в класацията на най-важните страни получатели.

Турция започна в сряда офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, които бяха съюзници на Запада в борбата с джихадистите. “Силно сме обезпокоени от възможните хуманитарни последици на тази операция”, която може да “попречи на борбата с “Ислямска държава” и да повлияе на стабилността в региона”, изтъкна Хуго де Йонге.

снимка: www.newslettereuropean.eu

снимка: www.newslettereuropean.eu

Турската офанзива предизвика безпокойство в държавите членки на Европейския съюз, но няма разбирателство за налагане на санкции, заявиха днес представители на страните членки. Темата ще бъде централна на срещата в Люксембург на външните министри от Европейския съюз в понеделник, отбелязва Франс прес. Холандия се присъедини през 2014 г. към международната коалиция за борба с терористичната организация “Ислямска държава”. Повече от 50 холандски войници все още бяха разположени през май в иракския град Ербил, за да обучават кюрдските бойци.


Share Follow

Leave A Reply