Турският президент Реджеп Ердоган оцени като положително американското решение за изтегляне от Сирия. Той посочи, че съществува разминаване между позициите, изразени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, и тези на някои страни членки относно действията на Анкара. На въпрос дали турската армия ще навлезе в района на Манбидж след американското изтегляне, той отговори, че Турция вече прилага взетото решение. Турският лидер посочи, че то е трябвало да се случи 90 дни след постигането на споразумение по въпроса между Анкара и Вашингтон, но се е забавило с 1 година.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Чуждите медии, както винаги, сериозно дезинформират по въпроса за военната операция на Турция в Сирия”, заяви турският лидер на пресконференция в Истанбул, преди да отпътува за среща на тюркските страни в Баку. Ердоган допълни, че е информирал за реалностите германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Борис Джонсън по време на телефонните си разговори с тях.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

550 e броят на убитите кюрдски бойци, съобщи последните си данни турското военно министерство. Учениците в 53 училища в две южни гранични турски провинции от днес до сряда включително са във ваканция от съображения за сигурност. Турската лира продължава леко да губи стойност срещу основните валути заради политическата несигурност, породена от операцията. Сирийски правителствени части са навлезли в град Тел Тамер като част от постигнатото споразумение с кюрдските сили. Градът е разположен близо до Рас ал Айн и беше обстрелван интензивно от турската армия от началото на операцията.


Leave A Reply