Австралиецът Джок Полфрийман беше освободен от центъра за настаняване на мигранти в Бусманци. Осъденият за убийство беше освободен предсрочно от затвора, но остана под стража заради липсата на документи, съобщиха от БТВ.

Полфрийман заяви, че няма да напуска страната, докато не му бъде разрешено. По думите му в момента отива при приятели, но не знае къде точно са отседнали те.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Полфрийман коментира, че не се страхува за живота си, защото се доверява на полицията. “За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук”. Това заяви Полфрийман след излизането си от общежитието в Бусманци.

“Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението ,че ми вземат паспорта, за да не напускам страната”, каза още той. Полфрийман изрази желание да остане в България и да работи в център, където да помага на затворници.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По- рано директорът на Дирекция “Миграция” към МВР Николай Николов на извънреден бифинг пред общежитието отбеляза, че е издадена заповед за ежеседмично явяване на Полфрийман в Районно управление на МВР.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Заповедта за експулсиране е спряна поради забрана за напускане на страната. Господин Полфрийман ще бъде освободен днес и ще бъде задължен ежеседмично да се явява в РУ до отпадане на забраната за напускане на страната, след което тази мярка ще бъде изпълнена. Заповедта за напускане на страната е от директора на дирекция „Миграция“ от 2011 година“, каза старши комисар Николов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Николов обясни, че МВР вчера е разбрало, че Полфрийман е получил паспорта си. Поискано му е да го предаде доброволно. Той обаче отказал и затова се наложило да му бъде отнет принудително при обиска. Тъй като австралиецът е осъден на 20 г. за убийство, но е пуснат предсрочно, има забрана да напуска България, процедурата по експулсирането му е спряна. Николов увери, че паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат тогава, когато има влязло в сила съдебно решение.

снимка: Фейсбук профила на Джок Полфрийман

снимка: Фейсбук профила на Джок Полфрийман

По-рано днес адвокатът на Полфрийман – Калин Ангелов, написа във “Фейсбук” профила на Джок следното:

„По последна информация МВР не пуска Джок Полфрийман, а му прави обиск на вещите, за да му конфискува паспорта.

EDIT: Паспортът туко-що е бил конфискуван от служители на МВР без НИКАКВО обяснение“.

Старши комисар Николов обясни, че обиска, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци. Той обясни, че в Полфрийман са намерени четири мобилни телефона. Единият от тях е бил с камера, което е напълно забранено на територията на дома. Николов обясни, че когато са го видели, Полфрийман сам е счупил телефона с камерата. Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност.


Share Follow

Leave A Reply