За втори пореден ден в Барселона имаше сблъсъци между испанската полиция и привърженици на каталунската независимост заради произнесените от испанския Върховен съд присъди на сепаратистките лидери, предава Euronews.
Хиляди излязоха по улиците на главния град в Каталуния във вторник вечерта, за да покажат недоволството си от решението на съдебните власти.

снимка: www.euronews.com

снимка: www.euronews.com

Снимки от ексцесиите в центъра на Барселона показват как силите за борба с безредиците се опитват да изтласкат протестиращите от площадите, докато пожарникари се опитват да загасят запалените кофи за боклук.

снимка: www.euronews.com

снимка: www.euronews.com

Огради също бяха запалени до Ла Педрера, дело на известния каталунски архитект Антони Гауди и една от основните забележителности на града. Междувременно най-малко четирима души бяха задържани близо до сграда на местната власт, след като полицаи се опитаха да изтласкат събралите се там демонстранти. Говорителят на сецесионисткото каталунско регионално правителство веднага осъди „полицейското насилие“, като посочи, че сепаратистите винаги са били мирни и че малка група разваля репутацията на движението.

снимка: www.euronews.com

снимка: www.euronews.com

„Регионалното правителство осъжда всички насилствени действия, както винаги сме правили“, заяви говорителят на Меритсел Будо пред испанския национален телевизионен оператор TVE. В изявление действащото испанско правителство осъди продължаващите протести в региона и изпрати насърчение към полицията.
„Едно малцинство се опитва да наложи насилие по улиците на каталунските градове“, се казва в изявлението, без да се дават допълнителни подробности.

снимка: www.euronews.com

снимка: www.euronews.com

Лидерът на Испанската Народна партия (НП) Пабло Касадо призова действащия премиер Педро Санчес да активира закон за националната сигурност и да поеме контрола над силите за сигурност на Каталуния, за да „гарантират сигурността и обществения ред“. Насилието във вторник вечерта последва подобни протести в града ден по-рано, които оставиха повече от дузина хора ранени и наложиха отмяната на сто полета от летището в Ел Прат, след като множество хора блокираха достъпа до терминала.
Последните вълнения в испанския регион Каталуния бяха предизвикани от произнасянето на присъдите на деветимата сепаратистки лидери, които ще бъдат лишени от свобода за периоди до 13 години, заради участието им в неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 година.
В изявление след присъдата в понеделник регионалният президент на Каталуния Ким Тора заяви, че присъдата е „обида за демокрацията“ и заяви, че местните жители ще реагират с „твърдост и добри обноски“.

снимка: www.euronews.com

снимка: www.euronews.com

„Призоваваме за прекратяване на репресиите, за освобождаване на политическите затворници, изгнаниците да бъдат свободни да се върнат у дома, за амнистия, която трябва да бъде крайна точка за всички, които са претърпели репресии“, добави той.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Ориол Хункерас, който получи най-голяма присъда, заяви в интервю пред „Ройтерс“, че решението само ще увеличи движението за независимост на Каталуния.
„Няма да спрем да мислим това, което мислим, идеалите не могат да бъдат изтрити чрез присъди“, каза той и добави, че нов плебисцит е „неизбежен“.


Leave A Reply