Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че от търговските войни губят всички. Тя даде заключителна пресконференция след годишните срещи на Фонда и Световната банка във Вашингтон. Според Георгиева, търговските напрежения по оста Вашингтон-Пекин са били основна тема на дискусиите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Има отбелязан напредък в преговорите между Китай и Съединените щати и това е тема, която и двете страни коментират положително. Досега говорехме за цената на търговската война. Сега знаем колко много и кой понася тази цена – всички са губещи.“, посочи тя.
МВФ, Международен валутен фонд
Георгиева отбеляза още, че световните лидери трябва да се вгледат по-внимателно в причините защо не е постигнат съществен прогрес в търговските преговори. Защото не става само въпрос за отношенията между САЩ и Китай.
Управителният съвет на МВФ заяви, че търговските конфликти са сред ключовите рискови фактори за забавяне на глобалната икономика. Признава се нуждата от решение на тези въпроси, включително реформа на Световната търговска организация.


Share Follow

Leave A Reply