Жители на столичния квартал „Княжево“ излизат на протест срещу т.нар. реверсивно движение, което се извършва в отсечката между улица „10-и километър“ и Черния кос, предава БНР. Според гражданите организацията на движението е предпоставка за увеличения трафик във вътрешно кварталните улици и нарастването на пътните инциденти. Протестиращите се събират следобед на последната спирка на трамвай номер 5.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

Ежедневно над 20 хиляди перничани пътуват до столицата. Отсечката Перник-София е една от най-натоварените в страната. Въвеждането на реверсивното движение има за цел да улесни пътуващите в най-натоварените часове. По пътя, състоящ се от три ленти, средната лента сменя предназначението си и се използва като допълнителна за натоварената посока. Така сутрин, когато има по-голям поток от влизащи в София автомобили, две от трите ленти се използват за влизане в града. Вечер е обратното – и двете ленти са предназначени за излизащи от София.

Жителите на Княжево призовават за отмяна на реверсивното движение, което според тях влошава допълнително трафика и безопасността в квартала, превръщайки се в предпоставка пътят през дефилето да се използва от все повече транзитно преминаващи автомобили, които при нормално регулиране на пътя биха използвали автомагистрала „Люлин“.

 


Leave A Reply