Знакът, който Европейският съвет даде на Северна Македония и Албания, е негативен и за двете страни, и за Западните Балкани. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в „Неделя 150“ по БНР.

Сергей Станишев

Сергей Станишев

„Трябваше да бъдат отправени покани към Северна Македония и Албания, защото трябва да сме наясно, че всяко действие и бездействие има своите последици“, допълни той. „Причините не са в тях, защото и двете правителства направиха доста сериозни усилия и редица реформи, които между другото повечето страни членки не биха могли да направят в своите страни. Вижте само историческото споразумение в Преспа, с което приключи дискусията и спорът между Гърция и северна Македония. Затова е нужен кураж. Господин Заев и господин Циперов го доказаха и платиха политическа цена за това в името на една голяма цел“, каза още Станишев.
македония, европейски съюз
Той допълни, че ЕС в дадения случай изглежда като неспазващ собствените си обещания, което е много негативно. „Всички знаят, че основаната причина е позицията на президента на Франция, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите и механизмите“, допълни той. Станишев подчерта, че грешката е сериозна и историческа. „Надявам се тя да бъде преодоляна през следващата година, през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки. В крайна сметка една страна блокира този процес“, каза още той. Станишев допълни, че когато казваш, че врата продължава да бъде затворена, обезкуражаваш тези, които правят реформи, които търсят добросъседство, нов стил на отношенията в региона и всъщност казваш на националистите „добре дошли“, даваш им аргументи.


Share Follow

Leave A Reply