Проблемът със Северна Македония е много сериозен. Това заяви пред БНТ президентът на България в периода 2012-2017 Росен Плевнелиев, по повод отлагането на решението да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и насрочените в страната предсрочни избори. Плевнелиев нарече това “един голям провал на ЕС в една толкова важна зона” и прогнозира, че има шанс на предсрочните парламентарни избори реваншистки сили да дойдат на власт, което няма да е добре за България и за ЕС. Президентът Макрон, който води една амбициозна външна политика, допусна груба политическа грешка, заяви Плевнелиев. По думите му водят се вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали.
Плевнелиев

“Защото това е един голям провал на ЕС като цяло в една толкова важна зона, каквато е Западните Балкани. За съжаление няма да скрия своето разочарование и от това, че Зоран Заев подава оставка. Безспорно това беше един демократичен, позитивен лидер, смел, който се опитва да се откъсне от тежестта на манипулациите и погрешните идеологии от миналото. Представете си, ако отново старото дойде на власт, тези политически лидери на Македония, тип Груевски, които мразеха България, където медиите денонощно прожектираха България като окупатор, като фашист, за какво ще си говорим тогава”, каза Плевнелиев.
Македония, Европейски съюз, Албания

Той очаква криза в Северна Македония. Битката ще е доста тежка, битка на президента да запази спокойствието. “Предричам тежко и трудно състезание и отново реваншистки сили имат своя шанс да дойдат на власт, от което България много ще изгуби, Европа също”, каза Плевнелиев.


Share Follow

Leave A Reply