Кой ще бъде новият кмет на София ще стане ясно след балотаж. Това посочват данните от направено изследване на социологическата агенция „Сова Харис“. Проучването е по поръчка на „Труд“ и е направено в периода 9-16 октомври 2019 година сред 1000 български граждани. Методът на събиране на данни е стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

снимка: личен архив

снимка: личен архив

Данните от проучването показват, че на първи тур досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова получава 31.2%. Подкрепата за бившия омбудсман Мая Манолова е 24,7 %. В челната тройка място намира и кандидатът на „Демократична България” Борислав Игнатов с 7,06% подкрепа.

фандъкова-13-5

Според данните на агенцията ясният победител за София ще стане след балотаж. На втори тур според „Сова Харис“ битката за столицата ще спечели Йорданка Фандъкова с 37,6 на сто, а опонентката й Манолова получава 28,5 на сто.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В проучването на „Сова Харис“ се посочва още, че служителите на съсредоточените в столицата държавни институции, общинските администрации и представителите на едрия бизнес ще застанат зад настоящия кмет Йорданка Фандъкова, а в подкрепа на Манолова е възможно да застанат другите леви и граждански кандидати като Георги Кадиев и Борис Бонев. Данните от направените анкети показват още, че коалицията ГЕРБ-СДС ще има най-голям брой съветници.


Share Follow

Leave A Reply