Над 600 хиляди българи признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда на предстоящите местни избори. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“ за  нагласата на гражданите към „стимулирано“ или „наложено“ гласуване. 11% от всички запитани признават, че биха приели някакъв вид подкуп. 81% биха отказали, а останалите 8% не могат да преценят.

2

Тези 11% се равняват условно на над 600 хиляди души – от общо около 5,5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас. Към тях вероятно може да се добавят и известна част от тези 8% колебаещи се. Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават.

сива икономика, пари, корупция

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, респективно при ромите делът на склонните е 40%. За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да се отчете икономическата безизходица или работодателската принуда.


Share Follow

Leave A Reply