Делото за екстрадицията в САЩ на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще се гледа през февруари 2020 година, след като съдията от Уестминстърския съд в Лондон Ванеса Барейсър отхвърли молбата на неговата защита за отлагане на процедурите с три месеца. Асандж се появи в съдебната зала за изслушването дали да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред съда по обвинения в шпионаж. Той беше гладко избръснат и облечен със син пуловер и спортно яке. Вдигна юмрук, за да поздрави своите поддръжници в залата.

Джулиан Асандж, снимка: БГНЕС

Джулиан Асандж, снимка: БГНЕС

Кристин Храфенсон, главен редактор на сайта „Уикилийкс“, коментира, че е разочарован, от това, че не са били изслушани аргументите на неговите адвокати, че се нуждаят от повече време и имат нови доказателства за “гротексните мерки”, използвани от американското правителство за шпиониране на неговия адвокат. “Това само показва доколко далеч може да стигне правителството на САЩ по този казус. Абсурдно е”, каза той.

съд

48-годишният Асандж изглеждаше отслабнал, а адвокатите му твърдят, че има проблеми със здравето и страда от депресия. Пред сградата на съда се бяха събрали стотина привърженици на Асандж, призоваващи британските власти да не го предават на САЩ, където основателят на „Уикилийкс“ е заплашен от 175 години затвор за шпионаж и хакерска дейност.
Американските власти обвиняват австралиеца, че е влязъл в сговор с бившия аналитик от военното разузнаване Челси Манинг за разбиване на парола на компютърна мрежа на американското правителство.

 


Leave A Reply