“ЕС никога няма да реши да се раздели с Великобритания без споразумение”, заяви в Европейския парламент днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той добави, че е във връзка с държавните и правителствените ръководители в ЕС по въпроса как да се действа с молбата на правителството в Лондон за ново отлагане на оттеглянето на Великобритания. “Ще решим в следващите дни, много е важно какъв път ще избере британският парламент. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие, но едно трябва да бъде ясно – раздяла без споразумение никога няма да бъде предпочитанието на ЕС”, заяви Туск.

снимка: www.insidesources.com

снимка: www.insidesources.com

“Беше болезнено толкова много време да се отдели на въпроса с британското напускане”, посочи пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По неговите думи са прахосани много време и енергия. “Беше необходима огромна работа за постигане на промените в споразумението с Лондон”, допълни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Винаги ще съжалявам за решението на британците да напуснат, но поне сме сигурни, че направихме всичко по силите си раздялата да бъде по правила и да подготвим ЕС за всякакво развитие, независимо от събитията във Великобритания”, посочи Юнкер. Той подкрепи решението на ЕП да не се произнася по договорените промени в споразумението, докато не бъде ясно становището на британските депутати.


Share Follow

Leave A Reply