За първи път в историята сред 10-те процента най-богати хора в света има повече китайци, отколкото американци. Това сочи проучване на швейцарската „Креди Суис”, цитирано от БГНЕС. За влизане в тази класация е необходимо човек да има лични спестявания от минимум 109 430 щатски долара. Според доклада на инвестиционната банка бързата трансформация на Китай и пазарната икономика са довели до рекордния брой богаташи.

снимка: foreignpolicy.com/

снимка: foreignpolicy.com/

“Въпреки търговската война, избухнала през 2019 г., и двете страни се справят много добре в генерирането на богатство. САЩ допринасят с 3,8 трилиона долара за него, а Китай – с 1,9 трилиона”, казва Нанет Нехлер-Федербе от швейцарската банка. И докато Китай изпреварва САЩ в броя на хората, които имат толкова пари, американците са много напред по отношение на броя на свръхбогатите. Около 40% от всички милионери в света са американци, като техният брой се е увеличил с 675 000 души само през 2018 г. Така те вече са общо 18,6 милиона души, което означава, че един от всеки 14 американци е милионер. В Китай тези показатели са много по-ниски. Броят на милионерите в страната е бил 4,4 милиона от 1,1 милиарда пълнолетни, живеещи в страната.

снимка: paragraph22.bg

снимка: paragraph22.bg

На трето място в престижната класация е Япония, където има 3 милиона милионери. Четвърти са британците с 2,46 милиона. Интересното е, че неуредиците около Брекзит са намалили числеността на свръхбогатите, като броят им на Острова е спаднал с 27 000 души. В глобален мащаб броят на милионерите е нараснал до 46,8 милиона души. Те притежават активи за общо 158,3 трилиона долара или 44% от цялото богатство на планетата. Докладът на швейцарската банка сочи, че 55 920 души имат 100 милиона долара или повече. Най-малко 4830 са хората, които разполагат с 500 милиона или повече.


Leave A Reply