Притеснително е мълчанието от страна на Столичната община по отношение на общинското дружество “Топлофикация”. Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова по време на среща с граждани и експерти за състоянието на „Топлофикация“, където тя представи мерките си в програмата по въпроса, съобщиха от пресцентъра на Инициативния комитет на Манолова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„През последните 14 години липсваше активна политика от страна на столичния кмет и от страна на Столичния общински съвет за решаване на проблемите на дружеството, и за защита на гражданите от рекетьорското отношение на “Топлофикация”. Става въпрос за високите сметки, неоправдано увеличаване на цената на парното, неразбираемите фактури и начина, по който дружеството прибира задълженията си“, заяви още Манолова и подчерта, че „на заседанията на КЕВР за определяне на цената на парното и за приемането на различни нормативни документи никой от Столичната община или от Столичния общински съвет не е взел отношение.“

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Гражданският кандидат припомни и за писмото, което „Булгаргаз“ е изпратило до Столичната община в началото на месец октомври, и което казва ясно, че ако “Топлофикация” не се е разплатила до края на месец ноември и ще последва спиране на доставките на природен газ не само в София, но и в цялата страна.

Булгаргаз
Според Манолова другото притеснително е, че Столичната община не е взела отношение относно новите правила в Наредбата за топлоподаване, с които гражданите сами ще определят процента „Сградна инсталация“.
„С това си действие държавата си изми ръцете и прехвърли цялата отговорност за тази сложна тема върху гражданите, и няма никаква реакция от Общината. Ще подкрепя гражданите да атакуват наредбата пред Административния съд в частта, в която те (гражданите) да определят сградната инсталация, и методиката, която е предвидена, която вече веднъж беше отменяна“, категорично заяви тя.

снимка: личен архив

снимка: личен архив

Манолова обясни още, че първото нещо, с което ще започне, като стане кмет, е да се направи пълна ревизия на “Топлофикация” за установяването на финансовото му състояние и прекратяване на договора за частно изкупуване и продажба на ток.
Гражданският кандидат допълни, че е категорично против приватизацията на “Топлофикация” и заяви, че ще се въведе сключване на договори между гражданите и топлинните счетоводители, а не както досега – между топлинния счетоводител и “Топлофикация”.
„Ще прекратим всички неизгодни договори за външни услуги. Ще оптимизираме програмата за ремонтни дейности на “Топлофикация”. Ще провеждаме публични обсъждания с експерти за стабилизиране на дружеството, завърши изказването си Манолова.


Share Follow

Leave A Reply