Днес ще бъдат обсъдени проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Националния осигурителен институт (НОИ) за следващата година. През 2020 г. е заложено увеличение с близо 395 милиона лева за НЗОК. Така институцията ще разполага с над 4 милиарда и 744 милиона лева. Половината от допълнителните средства ще отидат за болниците.

снимка: medicalnews.bg

снимка: medicalnews.bg

Лечебните заведения ще получат с малко над 230 милиона лева повече. Парите за личните лекари ще се увеличат с 19 милиона, а за консултациите със специалист – с 14. Предвидени са и над 4 млн. лв. повече за изследвания. За стоматологична помощ са предвидени почти 13 млн. лв. повече. За прегледи при специалист се отпускат 14 милиона лева допълнително, а за изследвания – 4 милиона. През 2020 г. се повишават и разходите за лекарства и дентална помощ.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

В проектобюджета на Държавното обществено осигуряване пък се планира актуализация на пенсиите с 6,7% през юли. Запазват се майчинството, минималното обезщетение за безработица и правилата за болничните.


Share Follow

Leave A Reply