“Спад на контрабандните цигари у нас това отчита проучване на тютюневите компании. Проучването сочи, че делът им в момента достига до 3,4 на сто. Това показва последното проучване на „Инициативата срещу незаконната търговия“, която включва петте най-големи тютюневи компании, работещи в България. Според резултатите, за три месеца контрабандата е намаляла с 0.4 пр. пункта, а спрямо година по-рано – с 1.3 пр. пункта.

снимка: pixabay

снимка: pixabay

Основен принос за свиването на дела на непредназначените за България цигари имат Хасково, Благоевград и Видин, където е отчетен спад с по 2%. От друга страна най-сериозно е влошаването на ситуацията във Велико Търново (ръст на незаконните цигари с 8%), Русе (6.5%) и Пловдив (5.9%). Докато във Велико Търново спрямо първото тримесечие има спад на дела на нелегалните цигари с 1.3 пункта, то в Русе за едно тримесечие въпросният дял е нараснал с 4.9 пункта.цигари

Представител на производителя Japan Tobacco International, познат с марките си Winston, Camel и др., посочи, че опаковките на тази компания, предназначени за Западна Европа, са сред най-често фалшифицираните. Именно затова призова правителството и подчинените на него институции да предприемат мерки не само за ограничаване вноса на нелегални цигари в България, но и за понижаване на фалшифицирането на опаковки, тъй като това влияе зле на имиджа на компаниите в сектора.


Leave A Reply