Франция предложи главния изпълнителен директор на компанията „Атос“ Тиери Бретон за свой кандидат в следващата Европейска комисия. Информацията бе разпространена от пресслужбата на президента Еманюел Макрон, две седмици след като първият кандидат на Париж за поста бе отхвърлен от депутатите в Европейския парламент, предава Ройтерс.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Бретон, който беше финансов министър на Франция при покойния президент Жак Ширак, е изпълнителен директор на „Атос“ от 2009 г. насам. „Той е човек на действията, познава индустриалните въпроси отвътре и който, макар да е започнат с институциите в Брюксел, няма да има бюрократичен подход към европейските въпроси, което е важно за президента“, поясни представител на Елисейския дворец.

Урсула фон дер Лайен, снимка: БГНЕС

Урсула фон дер Лайен, снимка: БГНЕС

По-рано този месец европейските депутати отхвърлиха кандидатурата на Силви Гулард, първоначалния избор на Макрон за еврокомисар, което предизвика гняв в Париж. Французите обвиниха за ситуацията германските консерватори в парламента на ЕС. Френският лидер, който има желание да запази ключовото портфолио, което бе договорил с идващия председател на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, поиска уверения от нея, че новият му кандидат ще бъде одобрен. „Портфолиото ще остане непроменено“, увериха от Елисейския дворец.
Всяка държава-членка на ЕС определя кандидат за Комисията, който след това трябва да премине изслушване в ЕП. Въпреки консервативния си произход, Бретон подкрепи Макрон по време на кампанията му за президентските избори през 2017 г.


Share Follow

Leave A Reply