Гешев- предизвестеният избор

През тази изборна седмица, освен местни избори, ни очакваха и едни далеч по предвидими избори без интрига- тези за главен прокурор. Главният прокурор на Република България е обществено значима позиция, която трябва да гарантира доверието на българските граждани в съдебната система и да защитава правовата държава. Въпросът е дали новоизбраният главен прокурор Иван Гешев и неговият предшественик Сотир Цацаров въплащават този избор?

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според редица хора, които виждаме на протести по улиците прокурор Иван Гешев е олицетворение на мафията, задкулисието, а изборът му е сравняван с избора на Делян Пеевски. Появи се и контраявление на тези протестиращи, станало популярно в последните години в България като контрапротест. На този контрапротест присъстват очевидно неориентирани хора, организирани чрез финансов или друг стимул с плакати тип “Гешев е радост”, “Гешев-шерифът на народа” и т.н. Въпреки активната гражданска позиция логиката липсва и в двата протеста.73304039_994398007578487_2627365124280680448_n

Позицията на главен прокурор неслучайно не е такава, която да се решава от гражданите. Това е профилирана специалност, която изисква решение на конкретната гилдия, без външна намеса- нито политическа, нито гражданска. Политическа намеса в избора на Гешев очевидно няма, или поне няма явна политическа намеса. Самият премиер заяви, че ако се намесваше в работата на Прокуратурата щеше да издигне Емил Радев или Данаил Кирилов за главен прокурор, което е повече от явна политическа намеса в институцията.

“Ако е трябвало да се излъчи от името на правителството име, то е щеше да бъде Данаил Кирилов или Емил Радев. По мое мнение това са юристите от ГЕРБ. Аз като си представям главен прокурор, тях виждам, но това би било лицемерно“, каза Бойко Борисов в интервю.

7419994Гражданите разбира се трябва да имат своята позиция и да се намесят при нередности, но в случая говорим за един легитимен избор подкрепен от цяла гилдия, който все още не е показал по никакъв начин методите на работата си, за да бъде предварително остро осъждан.  Ситуацията е като съд без присъда, на базата на предположения, а не на факти. А фактите са следните- Иван Гешев е новият главен прокурор на България и неговите действия тепърва трябва да бъдат следени от гражданското общество и той да бъде съден от гражданите в следствие на тях, а не на база на предположения.

Без мониторинг, без шенген, но със корупция? 

Освен изборна, седмицата се оказа и тематично насочена към правосъдието с избора на нов главен прокурор и с дългоочакваното премахване на мониторинга на Европейската комисия над България. Той съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам.

“Ще си подам оставката, ако до края на Комисията „Юнкер“ не отпадне мониторинговият доклад над България.” Изказване на министъра на правосъдието Данаил Кирилов в началото на септември.

Европейска комисияЗа съжаление радостта ни няма как да е пълна, защото северните ни съседи все още остават под наблюдение. Въпреки значителните си успехи преди години румънците си вкараха автогол с  избора на лявото правителство, което върна страната с 10 години назад в борбата с корупцията. Защо това ни засяга и успехът за България трябва да се приема с горчив послевкус?

Неуспехът на Румъния в доклада, води до практическата невъзможност за премахването на двете граници между съседите в скоро време. България, въпреки че е изпълнила всички изисквания за “Шенген” все още е блокирана от членство. Като основна причина се сочеше мониторингът на двете страни. Сега този мониторинг отпадна за нас, но остана за съседите, така че дори и да влезем вече в “Шенген”, ефектът ще е само в премахването на границата с Гърция. За съжаление напоследък се говори, че реалната причина България все още да не е в “Шенген” е именно Гърция и невъзможността й да опазва границите си от мигранти. В същото време Хърватия, която е член на ЕС 6 години след България и Румъния, вече има зелена светлина за членство в Шенгенското пространство. Изводът от несправедливия развой за България: Лоши съседи- никакъв “Шенген”.

снимка: blog.willis.com

снимка: blog.willis.com

Когато говорим за отпадането на мониторинга трябва да споменем и факта, че това далеч не означава победа над корупцията в България. Напротив, корупцията все още си я има, все още е туморът в нашето общество и все още е така силна както винаги. Това е само една малка победа в дългата, тежка и неравна битка срещу най-големия проблем в Модерна България, проблем, от който страдаме всички и трябва всички заедно да се борим срещу него. Това което ЕК каза на България е не, че страната ни е победила корупцията, а че вече сме дорасли сами да се борим с нея, но битката тепърва предстои.

Местни избори с партийни последствия

Реално погледнато всички избори в България носят политически последствия след себе си и стават предпоставка за разместване на политически пластове, но тези местни избори определено ще доведат до резки промени в политическия живот. На първо място заради свето място в календара като последни преди парламентарните избори и на второ място заради своята интрига, продиктувана до голяма степен от бурният политически живот в последно време.

снимка: "Фокус"

снимка: “Фокус”

Най-напрегнато ще бъде на управляващите от ГЕРБ. Тяхната партия успя да спечели почти всичко възможно на предишните местни избори, много трудно и почти невъзможно е да подобряват този успех. Това са и първите избори след раздялата с втория в партията- Цветан Цветанов. Така нареченият “изборджия” вече го няма и организацията по изборите е оставена до голяма степен в ръцете на местните структури и кандидат-кметовете. Тези избори ще дадат отговор на въпроса има ли живот за ГЕРБ и след Цветанов, но по-важното е, че ще отговорят има ли незаменими хора в политиката. Борисов по всичко показва, че за него незаменими хора няма. Дори си позволи да не издигне за нов мандат кмет на един от най-успешните градове- Иван Тотев в Пловдив. Подменен беше и кандидатът за Русе, който според социолозите губи пред кандидата на ВМРО.Нинова, БСП

Опозицията също няма да спи спокойно в предизборната треска в края на седмицата. За Корнелия Нинова това е последен шанс да се спаси като лидер на столетницата. След загубата на Европейските избори, Нинова до голяма степен зависи от Мая Манолова за оставането си на лидерския пост. Въпреки че Манолова не е директен техен кандидат, БСП е най-голямата партия която я подкрепя и Манолова е била част от нея дълги години. Една нова победа на Фандъкова би нажежила обстановката в столетницата преди наближаващите парламентарни избори. Софийската десница също залага големи надежди на битката за столицата. Това е може би най-добрият им шанс да се отлепят от дъното и да възкръснат до някаква степен. Ако не успеят ги очакват нови разделения, преструктурирания и преименувания. ВМРО и АТАКА пък използват изборите като социологическо проучване за патриотичния вот. Който има повече, той ще надделее.

При всички положения се очертават интересни избори и безсънни нощи за политиците от всички партии.

 

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply