Македонското правителство не е получавало покана за членство в Евразийския икономически съюз. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. „Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да пристигне подобна покана“, пошегува се македонският премиер, след което напълно сериозно заяви: „Не, няма такава покана и се надявам, че тя няма да пристигне“. С тези думи македонският премиер отговори на журналистически въпрос дали, след като не получи дата за започване на преговори с ЕС, няма да се обърне към Евразийския съюз, воден от Москва.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Преди две седмици Македония и Албания не получиха покана за ЕС заради позицията на френския президент Еманюел Макрон, който настоя първо да се проведат реформи вътре в общността и след това да се пристъпи към разширяване. По същество това означава отлагане за Македония и Албания за неопределено време. В същото време в края на миналата седмица Александър Вучич подписа договор за присъединяването си към Евразийския съюз, начело с Русия. Отчасти той мотивира това свое действие с бавния напредък на преговорите с Брюксел. ЕС предупреди Сърбия, че членството в Евразийския съюз и ЕС едновременно е невъзможно и на Белград ще му се наложи да избира.македония, европейски съюз

Едновременно с това Сърбия продължава активно да прокарва идеята си за „Малък Шенген“, в който иска да вкара Македония, Албания, Косово и някои други държави от Западните Балкани. Подобни инициативи на Белград се разглеждат в Прищина като опит за възстановяване на югославския хегемонизъм под маската на икономическото сътрудничество.


Share Follow

Leave A Reply