Ниска активност, купени гласове и невалидни бюлетини. На кого оставяме бъдещето си? 

Първи тур на местните избори мина и от партийните лидери разбрахме, че губеща партия няма. Всички обявиха гордо своите резултати за успешни. За съжаление, всички са прави, защото има само един голям губещ на тези избори, както и на всички предишни – това са хората, които не гласуват. Изборите протекоха с вече традиционната за България ниска избирателна активност с под 50% в преобладаващите части от страната. За съжаление, тази тенденция е повече от притеснителна. Българинът за 30 години демокрация не съумя да разбере, че когато не гласува не наказва политиците, а наказва себе си.гласуване, вот, избори

Ниската избирателна активност е само в полза на политиците. Докато мнозинството от хората са аполитични, малцинството от тях – твърдият електорат, излиза и гласува. Този твърд електорат определя бъдещето на всички нас. И това се случва доброволно от всички негласуващи. Когато политиците купуват гласове, те го правят, защото знаят, че тези купени гласове ще имат тежест заради ниската избирателна активност. Ако избирателната активност се качи с 20%, купеният вот се обезценява.електронно гласуване-

И не само, че малко хора гласуват, част от тях са купени, но и има голям брой невалидни бюлетини. Феномен, който продължава да се засилва и е особено явен на тези избори. От ЦИК твърдят, че този феномен се дължи на объркването на хората при преференциите, но щеше ли да има подобни обърквания, ако България беше в 21-ви век и българинът гласуваше електронно? Крайно време е ЦИК и парламентът да работи в интерес на гражданите – в интерес на високата избирателна активност, ниският брой невалидни бюлетини и купени гласове. Крайно време е българинът да се събуди от политическата си летаргия и да приеме гражданския си дълг за гласуване.

Време за бюджет 

Изборите си идват и заминават, но е ред за по-важните теми. А какво по-важно в края на една година от планирането на бюджет за следващата година? В навечерието на балотажите за местни избори правителството успя да гласува бюджета на страната за следващата година. Какви са изводите от обявения бюджет и какво можем да очакваме през следващата година?

снимка: obrazovanieto.bg

снимка: obrazovanieto.bg

На първо място, се откроява продължаващото увеличение на бюджета за образование. Неколкократно кабинетът “Борисов 3” обяви като свой приоритет именно образованието. Това естествено е добра новина и в тази сфера с наливането на пари и контрол върху качество и посещаемост успехите са неизбежни. В българските училища почнаха да влизат все повече млади и амбициозни кадри, за които заплатите стават все по-привлекателни. Въпреки това правителството сякаш забравя, че под образование не трябва да разбираме само средно образование. Министър Вълчев трябва да обърне повече внимание и на висшето образование, което не е на подобаващо ниво. Заплатите в най-стария и престижен университет в България “Климент Охридски” удариха дъното на фона на растящите заплати на учители и административен сектор. От там страда и качеството в продукцията във висшето образование и заслужено университетите ни са на незавидни места в световните класации.пари ръст спестяване добавка стотинки

Друг важен показател в бюджет 2020 е очакваното ново увеличение на пенсиите, увеличение в минималната заплата на 610 лв и намаляването на външния дълг. Всичко това е логично следствие от нарастващия брутен вътрешен продукт на страната в последните години. Това са все добри новини, но сякаш недостатъчно. Навремето великият български актьор Тодор Колев задаваше въпроса “как ще ги стигнем американците?”. Сега всички си задаваме въпроса “как ще ги стигнем западноевропейците?”. Точна рецепта няма, но с тези темпове на развитие трудно ще ги догоним, защото и те не стоят на едно място. Затова е важно тези стабилни и положителни икономически показатели да продължат да растат и то в по-бързи темпове през новата 2020 година.

Шпионски игри втора част

За втори път през тази година се заговори за руски шпионаж в България и то на високо ниво. Студената война отмина преди 30 години, но явно евразийската страна все още живее в тази епоха. Българската прокуратура е установила, че месец септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

снимка: OFFNews

снимка: OFFNews

Естествено в типичен стил последва и ответна реакция от страна на Русия: 

“Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България.” Това заяви пред журналисти днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

Обществена тайна е, че в България Русия има изградена масивна мрежа от шпиони и лица, които се опитват да влияят в културния, политически и икономически живот на страната. Тяхната цел е чрез внедряване да наклонят цивилизационния път на България на изток в орбитата на Русия. Това е и причината редица изследователи да наричат страната ни “троянски кон” на Русия в Европа. Тези процеси в страната ни са с променлив успех и дори са силно подкрепяни от редица “българи”, които съвсем явно поставят интерес на чужда страна пред собствения си български интерес.

снимка: www.thedailybeast.com

снимка: www.thedailybeast.com

Интересите на великите сили на Балканите не са тайна за никого и са факт още от далечното минало. Едно е обаче да имаш интерес в даден регион, друго е пряко да се намесваш в него. България е суверенна държава и част от Европейския съюз. Всяко външно вмешателство в държавните дела трябва да се наказва. МВнР и Прокуратурата показват воля да се борят срещу подобни вмешателства с последните си действия. Никой, освен самите българи, няма право да решава бъдещето на България.


Share Follow

Leave A Reply