По време на предизборната кампания стана неколкократно дума за значението на местните избори и очакванията те да са по-атрактивни и непредвидими от предишни подобни избори. След краят им смело може да се заяви, че прогнозите се сбъднаха. Не само в цяла България, но и в столицата този път резултатите са повече от любопитни.

София като най-важен град показа изключително интересни резултати. Фандъкова постигна поредна победа, но не успя да повтори категоричния си резултат от предишните местни избори, когато спечели на първи тур с цели 60,1%. Станахме свидетели на неочаквано политическо явление- крайно десни, тъмносини изибратели да гласуват за дългогодишен червен партиен кадър, макар издигнат като независим. Негативно влияние, в ущърб на Йорданка Фандъкова, върху избора на столичани оказаха и скандалите около ремонтите в центъра на София.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това от своя страна, може би беше основание за социологическите агенции месеци наред да дават на Манолова изключително близки до Фандъкова резултати, а в някои и да я обявяват за победител още на първия тур. Това така и не се случи. Разликата между Манолова и Фандъкова бе близо 10% на първи тур. Това значително отклонение от социологическите прогнози може да се обясни със слабото представяне на бившия омбудсман в предизборните дебати. Въпреки своите безспорни качества като юрист, Манолова показа колебливост и некомпетентност по редица въпроси свързани с местното управление по време на дебатите между кандидат-кметовете. Вероятно е да има отдръпване и от традиционно левите избиратели на БСП. Подкрепената от БСП Манолова неколкократно натърти по време на кампанията си, че е независим кандидат и не спомена нито веднъж БСП. Разултатът от балотажа не е показателен в процентно отношение, защото кандидатите са само двама, а Манолова получи солидна подкрепа от десни избиратели, които незнайно защо предпочетоха да изберат червен кмет, срещу когото само преди 4 години протестираха по площадите.

снимка: Netinfo.bg

снимка: Netinfo.bg

На база общински съвет големите печеливши са десните- ГЕРБ/СДС и Демократична България. Традиционно десния характер на избирателите в София отново се затвърди. Въпреки че БСП не излъчи свой собствен кандидат за кмет на столицата, а предпочете да подкрепи Манолова, те все пак влязоха в директен сблъсък с основния си опонент за местния парламент. Партията на Борисов ги победи с почти двоен резултат-  32,70% на 18,02%. Демократична България пък успя да привлече 14,51%, като вкараха почти равен брой общински съветници с БСП. Независимият кандидат Борис Бонев успя да привлече 10,63% подкрепа за общински съветник, което е повече от добър резултат за мажоритарен кандидат. Организацията зад неговата кандидатура може да отчете като грешка участието си в изборите без регистрация на партийно формирование. При явяване на партия с партийна листа “Спаси София” щеше да вкара повече от 1 общински съветник.корнелия нинова

Слабият реузлтат на БСП в София не е изненадващ, с оглед на предишните им резултати в столицата. Изненадваща е обаче разликата в процентно отношение между подкрепата на избирателите на БСП за партията и за подкрепения от тях кандидат. Очевидно за Мая Манолова са гласували много хора, които не подкрепят БСП. Това обаче не попречи в изказванията на БСП след изборните нощи да приписват резултатът на Манолова като свой. Манолова

Резултат в София на първи тур

 

В страната положението също е динамично, или както заяви шеговито Борисов “изборите не са скучни този път”. След непечалившия избор на Цецка Цачева за кандидат за президент, ГЕРБ показа поредна уязвимост в подбора си за мажоритарни избори на няколко места в страната. Загубите в Русе и Перник очевидно се дължат на откровенното нежелание и нехаресване на предложените кандидати от страна на твърдите избиратели на партията на Борисов. Това може ясно да се проследи и в резултатите им за общински съветници в двата града- ГЕРБ печели партийната битка, но губи мажоритарната. По същия начин се разви и вота в Благоевград, където досегашния кмет Камбитов загуби изборите заради едно клипче в социалните мрежи как празнува по балкански победата си на първи тур. Съдбата показа за пореден път, че не трябва да се празнува предварително и Камбитов бе неприятно изненадан на втори тур. Въпреки това ГЕРБ печели изборите на ниво партия в града. Това обаче не успокоява лидера на партията, който в нощта на вота заяви, че въвежда ограничение за кандидатите на ГЕРБ за кметове – до три мандата. Бойко Борисов се закани и да преразгледа партийните структури по места. Особено там, където “някои дерибействат”.

камбитов-1Положението при БСП е точно противоположното. Лидерът на партията столетница Корнелия Нинова показа, че има способноста да подбира имиджови кандидати, които да допаднат на общността, но това създава една огромна заблуда, особено сред членовете на БСП, че партията подобрява представянето си. Напротив, левите масово губят изборите на ниво партийна битка, в голяма част от общините те дори се борят за второто място. Самият новоизбран кмет на Русе Пенчо Милков се разграничи в изказването си след избора от партията, която го е издигнала. Той заяви, че неговият избор е по-скоро мажоритарен.  пенчо

“Подкрепата си обяснявам с това, че гражданите не гласуваха за партия, а за личност. Поздравявам и опонента си, но благодаря на съгражданите си, на всички свободни русенци, които гласуваха, на институциите, които обезпечиха свободния честен избор.” Пенчо Милков, БСП.

Тази заблуда в столетницата ще им изиграе лош номер при предстоящите парламентарни избори, при които мажоритарния елемент е най-слаб.

ДПС все още стои на ниво стабилност в партийната система на България. То за пореден път показа своята непоклатимост. Въпреки опитите на ГЕРБ да проникнат в крепостите на ДПС и да разбият етническия вот това засега не е факт. Кърджали продължава да е непревземаем град на ДПС, заедно с цялата област. Кметът на града Хасан Азис е на поста вече безпрецедентните 16 години, като го очакват още 4 г. Появата на няколко по-дребни партии, борещи се за вота на ДПС също за пореден път не доведе до пробив. Тази тенденция засега говори, че ДПС ще се стремят да са непреодолим фактор и на предстоящите парламентарни избори и най-вероятно ще се борят да си върнат мястото на трета политическа сила в бъдещия парламент.

Хасан Азис

Хасан Азис

Мажоритарен или партиен вот, местните избори са добра възможност за партиите да си сверят часовниците, особено преди парламентарни избори. Местния вот е и чистото доказателство, че понякога една личност може да носи на гръб цяла партия. Остават две години до следващите избори, а на хоризонта все още не излиза голяма изненада. Новите политически играчи, може би, тепърва ще се формират, а старите би трябвало да си направят изводите и да се подготвят начисто.


Share Follow

Leave A Reply