“Изборите минаха в динамична обстановка – задържани са 60 лица”, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си във Вътрешната парламентарна комисия в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и председател на комисията Пламен Нунев. „Сигналите, които сме приели за първи и втори тур, са 1644“, каза Маринов. Той обясни, че на изборите за местна власт през 2015 г. са били 2528. „Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК или ОИК по места“, каза министърът.

снимка: БГНЕС

По думите му са образувани 95 досъдебни производства. „В рамките на тези досъдебни производства са задържани 60 лица срещу 75 през 2015 г. Отчитаме като завишен показател съставените предупредителни протоколи по Закона за МВР“, обясни министърът. Той уточни, че когато сигналът бъде проверен и не са събрани достатъчно данни и не е образувано досъдебно производство, се съставят предупредителни протоколи. „2019 г. те са 2 348, през 2015 – 1 662. Този показател влияе на превантивните мерки, които са предприети от МВР по обезпечаване на изборите. По някои досъдебни производства още се провеждат действия по разследване“, допълни Маринов.

снимка: БГНЕС

“Операцията в Несебър няма причинно-следствена връзка с промяната на ръководството на ОДМВР – Бургас”, каза Маринов в отговор на въпрос от депутата от НФСБ Валентин Касабов дали операцията в Несебър няма връзка с промяната на ръководството на ОДМВР – Бургас. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че бившият директор на ОДМВР – Бургас Калоян Калоянов е подал заявление до министъра. „Първо разговаря с мен за преназначаване в друга структура на МВР. Личните мотиви не е редно да ги обсъждам. Ние сме разговаряли с него надълго и нашироко“, каза още Иванов.

снимка: БГНЕС

“Тенденцията в системата на МВР назначаване – напускане е обърната – постигнали сме стабилност за изпълнителските нива”, каза министър Маринов в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Валентин Радев във връзка с назначаването на 1000 полицаи по места. „Продължаваме с този процес. В момента има служители, които се обучават. Преди месец дадоха клетва служители на Гранична полиция, на Националната полиция. В момента текат конкурси за оперативни работници“, обясни Маринов. „Предстои обявяване на конкурс в СДВР на 60 бройки. Дирекция „Жандармерия“ е окомплектована на 90% и това позволи да сме по-мобилни, включително и по обезпечаване на изборния процес“, отбеляза още Маринов. Той уточни, че щатната численост е малко над тази, която е осигурена за бюджета за 2019 г.


Share Follow

Leave A Reply