Съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на 27-годишния Шабан Меймиш от село Лъжница, Благоевградско. Той е привлечен като обвиняем заради закани за убийство, отправяни през социалните мрежи към директорката, персонала и децата от детската градина в селото. Освен това Меймиш се е заканил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина”, уточняват от прокуратурата. Вече са разпитани директорката и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по интернет.

снимка: www.lucipost.com

Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши. От прокуратурата обясняват още, че от показанията на близките на обвиняемия се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му.

Шабан Меймиш е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица. Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.


Share Follow

Leave A Reply