“Тежките зависимости на премиера Борисов не му позволиха тази смелост да номинира втори човек за поста на главен прокурор. За нас той е част от договорката за издигане на един-единствен кандидат. БСП не участва в такива договорки и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес”, каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с решението на президента Румен Радев да върне за преразглеждане на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

снимка: БГНЕС

„Знаете позицията, че не си позволяваме да даваме съвети на президента. Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила от името на нашата група на 31 юли, преди три месеца, тук от трибуната на парламента, че състезание само с един участник не е истинско състезание, че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Казвам, че сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уважаваме решението на президента“, добави още тя.

“Бих искала да се обърна към другите партии: не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси”, отбеляза Нинова. Тя посочи, че членовете на ВСС са висши магистрати и трябва да действат, водени единствено от закона, вътрешните си убеждения и съвестта си. „Нека те да решат оттук нататък как да процедират. Не виждам политически мотиви в решението на президента да върне кандидатурата на Гешев, само конституционни“, добави още Нинова.


Share Follow

Leave A Reply