Първото заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще бъде на 12 ноември от 10.00 часа. Това каза по време на брифинг в Столична община Малина Едрева – избрана за общински съветник от ГЕРБ. На 12 ноември ще се гласува и председател на СОС. Кандидатът на групата на ГЕРБ/СДС е Елен Герджиков.

снимка: БГНЕС

“Веднага, след като стана ясно какви политически групи и в какъв състав влизат в Столичен общински съвет, ние започнахме политическите консултации с оглед на сформирането на новия Общински съвет”, каза Малина Едрева. „Това е нужно и по настояване на кмета госпожа Йорданка Фандъкова, тъй като отговорността на града ни в този момент при подготовката на следващата календарна година е от голямо значение. Разбира се, първите политически сили, към които се обърнахме, са тези, които стоят най-близо до нашата политическа идеология – десните партии. Първата среща беше с “Демократична България”, след което последваха срещите с ВМРО. Продължават срещите с БСП и разбира се, с представителя на гражданското движение „Спаси София“, посочи тя.

снимка: БГНЕС

„На първото заседание трябва да се случат, според нашия правилник и според закона, няколко важни неща. Първото е полагане на клетва от общинските съветници, новоизбраните районни кметове и кметът на Столична община. На това заседание ще станат ясни и политическите групи в СОС, които ще функционират. Разбира се, не е задължително да бъдат константи през цялото време. Политическите групи могат да се създават и на по-късен етап“, каза избраният от ГЕРБ общински съветник Елен Герджиков. „Ще се проведе гласуването за председател на СОС, което е тайно и се провежда в два кръга. В интегрална бюлетина се подреждат заявени от политическите групи предложения. Гласува се и ако никой не е събрал повече от половината от общия брой на общинските съветници, се превежда втори кръг с първите двама, които са се класирали“, обясни той.

„След това се провежда процедура за заместник-председатели на СОС. Гласуването е явно и за избирането на заместник-председател са необходими също 31 гласа. На база на тези избори ще бъде конструиран след вторник и председателският съвет. Този съвет приема и разглежда дневния ред на всяка сесия предварително. Първата задача ще бъде да подготви първото редовно заседание“, каза още Герджиков.


Share Follow

Leave A Reply