Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес. На събитието присъстват също президентите на Германия, Словакия, Чехия, Полша и Унгария.

снимка: Ройтерс

“Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността”, заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

Франк-Валтер Щайнмайер
снимка: ЕРА/БГНЕС

В речта си германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари на бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, на властите на САЩ и на гражданите на страните от Вишеградската четворка за приноса им в премахването на стената, която близо три десетилетия разделяше Берлин на източна комунистическа и западна капиталистическа част. Падането ѝ през 1989 г. бе последвано година по-късно от обединението на ФРГ и ГДР.


Share Follow

Leave A Reply