„Европейските граждани показаха, че искат Европа, която функционира и е способна да решава сериозни предизвикателства като безработица, икономическо забавяне, климатични промени, справедлив работен пазар. Гражданите не искат Европа, която е вглъбена в кризи или такава, която се дели на Изток и Запад, център и периферия”, заяви Ева Майдел, председател на Международното европейско движение, по време на годишната Федерална асамблея на организацията. Събитието се проведе в Хелзинки, Финландия, а домакин бе Конфедерацията на финландската индустрия.

Александър Стуб, снимка: Ройтерс

Специалният гост на федералната асамблея беше заместник-председателят на Европейската инвестиционна банка и бивш премиер на Финландия Александър Стуб. Той посочи, че Международното европейско движение като най-голямата и най-стара асоциация на проевропейски организации има ключовата способност да достига до гражданското общество в Европа. Александър Стуб добави, че е необходимо да работим стратегически, да защитаваме европейските ценности и да отстояваме мултилатерализма в глобален мащаб.

„Всеки един гражданин може да допринася за решенията на предизвикателствата, пред които е изправена Европа, но и света. Ние сме по-свързани от всякога и ЕС не може да защитава гражданите си в изолация”, коментира Ева Майдел пред организациите членки на Международното европейско движение, сред които са бизнеси, представители на профсъюзи, младежки организации и др.


Share Follow

Leave A Reply