Качеството на въздуха в Ню Делхи продължава да се влошава въпреки мерките на властите. Индийската столица е хваната в капана на токсичния смог от няколко седмици. Нивото във въздуха на опасните фини прахови частици е далеч над допустимите норми и превишава около седем пъти това в китайската столица Пекин. Властите в индийската столица обявиха здравно извънредно положение, тъй като през последните дни случаите на респираторни заболявания са се увеличили двойно.

Властите в Ню Делхи призоваха хората да си останат по домовете, да не отварят прозорците и да носят предпазни маски. Голяма част от училищата останаха затворени през седмицата, а учебните заведения, които все пак отвориха врати, намалиха времетраенето на учебните часове. Заради намалената видимост летищата в района отклоняваха полети. Бяха спрени временно и строителните дейности.

снимка: Getty Images

Беше разпоредено личните автомобили с четни и нечетни номера да се редуват по улиците на мегаполиса от 4 до 15 ноември. Стигна се и до намесата на Върховния съд, който разпореди фермерите в съседните щати да не палят стърнищата, чийто дим се разнася над столицата и допълнително влошава ситуацията с въздуха.


Share Follow

Leave A Reply