На 9 неомври 2019 г. отбелязваме 30 години от падането на символа на комунизма – Берлинската стена. Съоръжението разделя над 28 години жителите на Берлин и се превръща в символ на разделена Европа. Кулминацията на тържествата e в Германия, където на 9 ноември 1989 г. министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

снимка: EPD

Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданите. Фрагменти от стената бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ и се намират в корпорацията “Майкрософт”, в щабквартирата на ЦРУ и др. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

снимка: imago/imagebroker

Тази вечер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин ще се състои грандиозен концерт, на който се очаква да присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на четири бивши социалистически страни – Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-а година. През цялата отминаваща седмица в Берлин изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми припомниха на берлинчани и гостите на германската столица събитията от нощта на 9-и срещу 10-и ноември.


Share Follow

Leave A Reply